Välkommen till Västblekinge Miljö AB

Primary tabs

Vad vore hösten och vintern utan värmeljus! Bara i Sverige säljs det cirka 300 miljoner värmeljus varje år, och som mest under november och december. Men precis som mycket annat ska värmeljusen återvinnas när de brunnit klart, och det är viktigt att sopsortera värmeljuskopparna rätt. Sedan 2015 klassas inte längre värmeljusbehållaren som en förpackning, och ska därför inte sorteras tillsammans med övriga metallförpackningar i återvinningsrum eller på återvinningsstationerna.  

Istället ska både vekeshållaren och koppen lämnas till metallinsamlingen var för sig. Vekhållaren är nämligen gjord av järn, medan koppen är gjord av aluminium. Om vekhållaren inte lossas innan den läggs i återvinningen fastnar hela koppen i magneten där järn sorteras bort, och brinner då upp i smältverket istället för att kunna återvinnas till nytt material. Om det finns stearinrester kvar kan de läggas i vanliga soppåsen.

Visste du att om alla värmeljuskoppar i Sverige skulle återvinnas på rätt sätt skulle vi spara tillräckligt med energi för att värma 8 500 hus?

 

Hos oss på VMAB kan du hyra ett skräpsläp för att lättare få ditt skräp till återvinningen! Klicka in på länken här för att boka och läsa mer.

Om du vill ha hjälp så finns vi tillgängliga i chatten nu!

Share this content.

Frågor på det?

Tveka inte att kontakta oss eller läsa igenom vår FAQ om du har några frågor eller funderingar!

FAQ >

0454 - 593 59
kundtjanst@vmab.se

För tömning inom 24 timmar, 2 timmar vänligen kontakta Kundtjänst på telefon 0454-59359

VMAB erbjuder dig med enskild avloppsanläggning kostnadsfri sms- eller e-post-avisering inför slamtömning framöver. 
Aviseringen skickas till din mobiltelefon/e-postadress innan tömning och även när tömningen är utförd.

Grovavfall hämtas inom två veckor efter beställning till Kundtjänst. Du får max lämna 10 kolli grovavfall inklusive vitvaror (spis, diskmaskin eller tvättmaskin). Maxvikt per kolli är 40 kg och längd 180 cm. Avfallet skall stå ute vid tomtgränsen på avhämtningsdagen.

Kundtjäntst återkopplar gällande vilken dag hämtningen kommer att ske

För andra abonnemangsalternativ kontakta Kundtjänst

Kontaktuppgifter till dig som anmäler ägarbyte
Fastighet som ska genomgå ägarbyte
Kontaktuppgifter till nuvarande fastighetsägare
Ny adress till nuvarande ägare
Kontaktuppgifter till ny fastighetsägare