Från soptipp till miljöföretag

Sedan början av 1900-talet har VästBlekinge Miljö AB stått för innovativa idéer och lösningar som varit före sin tid. Nu fortsätter vi vår resa mot att skapa en hållbar miljö in i framtiden. Läs här om hur vi ser på vår och andra kommunala bolags roll inom avfallshantering och hur vi alla behöver ta steget upp i avfallstrappan genom att arbeta mer förebyggande inom avfallsfrågor.

Avfallshantering är en viktig del i att skapa ett mer hållbart samhälle

Samtidigt är det en miniminivå för vad vi kan göra och vad vi kan uppnå. Som miljöföretag behöver vi ligga i framkant och leda vägen genom innovativa lösningar som skapar förändring och hjälper kommunernas invånare att göra rätt.
 
För att hitta vägen framåt väljer vi att blicka bakåt. Under VästBlekinge Miljös historia har vi ständigt legat steget före för att möta samhällets utmaningar. VMAB finns idag just på grund av ett omfattande problem som krävde en lösning. I början av förra seklet, när koleran drabbade dåvarande Mörrums kommun, startades en soptipp för att få bort det infekterade avfallet från samhället. Ett nödvändigt och framgångsrikt steg mot ett bättre och mer hälsosamt samhälle.

Långt före dagens lagkrav, började VMAB att sortera ut matavfall

Redan under 1960–1970-talen, långt före dagens lagkrav, började VMAB att sortera ut matavfall från restavfallet. Matavfallet komposterades och såldes sedan som Blekingemylla. Men likt många pionjärer stötte vi på problem, denna gång i form av farliga ämnen som kom med i jorden – ett problem som dagens moderna teknologi fortsätter att finna lösningar på.
 
År 2010 startade vi med det klimatsmarta insamlingsystemet med fyrfackslösningar i sopkärlen och samma år beviljades vi också investeringsstöd från Energimyndigheten för att bygga Skandinaviens första torrötningsanläggning för framställande av biogas. En anläggning som har lett till en cirkulär ekonomi, där våra fordon idag kör på biogas från det matavfall de samlar in.
 
Nu fortsätter vi vår väg framåt och uppåt i avfallstrappan – från deponi, energiutvinning och återvinning till återanvändning och minimering av konsumtion. Men vi kan inte göra det ensamma, utan hoppas att ni vill göra oss sällskap längs vägen!

Ny tjänst biogas

Vi söker en Produktionschef – Biogas

Är du en lyhörd och tydlig ledare som kan bygga förtroende? Vill du ansvara för och utveckla, leda och fördela arbetet inom biogasavdelningen? Då kan tjänsten som produktionschef för biogas hos VMAB vara något för dig!

Driftstörning VMAB

Driftstörningar efter IT-attack

VMAB har drabbats av en driftstörning efter en IT-attack. Flera av våra system är påverkade.

Automatisk Företagsfakturering på VMAB

Företagsfakturering

Automatisk fakturering för ditt företag! Smidigare besök på våra ÅVC för dig som är företagare.

Se fler nyheter

Privat Företag