VD har ordet

Möt VMAB.s VD Susanna Strandberg.
Hon berättar varje månad om VMAB.s uppdrag och vad som är aktuellt i verksamheten.

Medvetna val

Inplastade gurkor kan vid en första anblick verka barockt. Men är en inplastad gurka en klimatmiss? Det är inte en slump att gurkan förpackas i plast. Vetenskapliga undersökningar visar att plasten fördubblar längden på gurkans hållbarhet. Det betyder i sin tur ett minskat matsvinn. För att avgöra vilken hantering av en produkt som är bäst behöver vi ta hänsyn till produktens totala livslängd. Därmed inte sagt att vi inte kan hitta nya, än mer miljövänliga lösningar. 

Exemplet ovan belyser hur svårt det kan vara som konsument att göra medvetna val. Medvetna miljöval kräver ofta (alltför) stor kunskap av den enskilde konsumenten. I våra nyantagna ägardirektiv framgår det tydligt att ett av våra uppdrag är att “aktivt informera allmänheten, företag, skolor, bostadsföretag m.fl. om miljöfrågor relaterade till avfallsområdet, ägarkommunernas avfallsplan och bolagets egen verksamhet.” Det gläder mig. VMAB kommer att ta detta uppdrag på största allvar. För det är endast genom information och kunskap vi alla kan börja ställa rätt frågor, och inte minst, ställa krav. Exempelvis bör det med tydlighet framgå om den plast du köper är möjlig att återvinna eller ej. Det är inte alltid enkelt att förstå för den enskilde idag.  

Reklam i brevlådan eller inte?

Producentansvaret för returpapper kommer att tas bort. Tidigare har den som producerat tidningar, reklam och liknande betalat en avgift för att detta ska återvinnas på bästa sätt. Att vi återvinner exempelvis tidningspapper är av största vikt. Pappersfiber kan nämligen återvinnas upp till sju gånger! När producentansvaret lyfts bort innebär det att kommunerna istället kommer att ansvara för hanteringen. Kort sagt, alla får dela på kostnaden. 

Jag har den största respekt för såväl dig som önskar en papperstidning i din hand som för dig som önskar reklam i brevlådan. Och samhällsinformation som går ut till våra hushåll är viktig. Men tänk efter en extra gång. Ställ dig frågan om du kan läsa eller producera digitalt istället. Om svaret är nej, har du i alla fall kommit fram till varför du behöver den fysiska produkten. Det finns många goda argument för det. Men ställ dig frågan så att pappersprodukter inte produceras av slentrian. 

SPCR-märkt gödsel

VMAB arbetar på en mängd plan för en miljömedveten och bättre värld. Vi har länge producerat gödsel av matavfall. Detta görs i samband med att biogas produceras av matavfall. Gödseln används senare av lantbrukare i vårt närområde. För att gödseln ska vara säker och av god kvalitet behöver framställningen av gödsel passera ett antal steg. VMAB arbetar redan idag utifrån godkända och kvalitetssäkrade metoder men nu arbetar vi också för att få vårt gödsel SPCR-märkt. Då kan det även komma till nytta på KRAV-märkta gårdar! 

Medvetenheten börjar tidigt

Det trädgårdsavfall som VMAB samlar in kommer till användning igen genom att vi tillverkar jord av avfallet. Just nu pågår det odlingsprojekt vid Norrevångs förskola och vid Vägga Gymnasiesärskola i Karlshamns kommun. Eleverna har försått inomhus och har nu börjat plantera ut i pallkragar. Det är viktigt att vi tidigt ger vår unga kunskap om vår miljö och hur vi tar den tillvara på bästa sätt. Därför är vi också med och finansierar “Natur och Miljöboken” som delas ut till kommunernas mellanstadieklasser. 

För ett långsiktigt hållbart kretslopp!

Susanna Strandberg, VD Västblekinge miljö
2021-05-06

Grävmaskinist_prew

Vi söker Grävmaskinist till vår återvinningsanläggning!

Har du erfarenhet av att framföra grävmaskin med grip samt även kanske kan hantera hjullastare? Tycker du om att arbeta gemensamt i grupp men också under eget ansvar? Då kan tjänsten som Grävmaskinist hos VMAB vara något för dig!

Ny tjänst biogas

Vi söker en Produktionschef – Biogas

Är du en lyhörd och tydlig ledare som kan bygga förtroende? Vill du ansvara för och utveckla, leda och fördela arbetet inom biogasavdelningen? Då kan tjänsten som produktionschef för biogas hos VMAB vara något för dig!

Driftstörning VMAB

Driftstörningar efter IT-attack

VMAB har drabbats av en driftstörning efter en IT-attack. Flera av våra system är påverkade.

Se fler nyheter

Privat Företag