Välkommen till Västblekinge Miljö AB

Primary tabs

Att tänka på när du sorterar

Tänk på att alla förpackningar ska vara tömda. Förpackningar med olika material ska separeras. Om det inte går att skilja de olika materialen, sorterar du förpackningarna efter det viktmässigt dominerande materialet.


Matavfall

Exempel: Skal från frukter, rotfrukter och grönsaker, kaffe- och tesump inklusive filter, matrester (både tillagade och råa av kött och fisk) äggskal, potatis, ost, bröd, vissna blommor och blad, hushållspapper och servetter, fiskrens, räkskal och kräftskal.

Gör så här: Matavfallet lägger du i de fukttäta papperspåsarna som ingår i abonnemanget. Låt blött avfall rinna av en stund i vasken först, använd gärna ett durkslag. Har du mycket blött avfall, lägg lite extra papper i botten, packa in matavfallet i en tidning. Vik ihop påsen noggrant och lägg den i behållaren för matavfall. Fyll inte över den.

Restavfall

Till restavfall räknas avfall som inte är matavfall, förpackningsmaterial eller tidningar. Restavfall är det som blir över när man har källsorterat.

Exempel: Fimpar och snus, dammsugarpåsar, städavfall, blöjor, bindor och tamponger, diskborstar, disktrasor, städmoppar, toalettborstar, kuvert, vykort, post-it -lappar, pennor och kritor, mappar, pärmar och plastfickor, hundbajspåsar, strö från smådjurens burar, tuggummi, porslin och dricksglas, glasspinnar, tandpetare, tandborstar, tops och bomull, rakhyvlar, rakblad, plåster och bandage, ljusstumpar, kattsand.

Gör så här: Platta till och vik ihop. Lägg mindre förpackningar i större för att spara plats. (Kuvert lägger du i restavfallet och inte i behållaren för pappersförpackningar). Samla i plastpåse och släng i fraktionen för restavfall.

Plastförpackningar

Exempel: Flaskor, burkar, dunkar, små hinkar.

Gör så här: Ta av korkar och lock, sortera efter materialslag och lägg dem lösa i behållarna. Lägg alla plastförpackningar lösa i behållarna, inte i hopknutna påsar. Plastartiklar som till exempel möbler och leksaker (inte förpackningar) ska lämnas som grovsopor. Plastflaskor med pant lämnas i butiker.

Pappersförpackningar

Exempel: Hundmatsäckar, sockerpåsar, pastapaket, presentpapper, mjölk- och juicepaket, skokartonger och toalettrullar.

Gör så här: Platta till och vik ihop. Lägg mindre förpackningar i större för att spara plats. (Kuvert lägger du i restavfallet och inte i behållaren för pappersförpackningar).

Wellpapp

Exempel: Wellpapp, wellådor och wellförpackningar

Gör så här: Platta till och vik ihop. Lägg mindre förpackningar i större för att spara plats.

Tidningar

Exempel: Dagstidningar, tidsskrifter, kataloger, reklamblad och broschyrer.

Gör så här: Ta bort plastpåsar och påklistrade reklamlappar innan du lägger trycksaken i behållaren. (Kuvert lägger du i restavfallet och inte i behållaren för tidningar).

Metallförpackningar

Exempel: Konservburkar, sprayburkar, tuber, kapsyler och lock, tömda och torra färgburkar, aluminiumfolie och aluminiumformar .

Gör så här: Böj in vassa lock på konservburken. Låt hatten på kaviartuben sitta kvar. Burkar med färg- och limrester lämnas som farligt avfall. Metallskrot, VVS-detaljer, stekpannor, värmeljus och andra produkter som inte är förpackningar ska lämnas som metallskrot på återvinningscentralen.

Ofärgat Glas

Exempel: Flaskor och burkar av ofärgat glas.

Gör så här: Skölj ur kladdigt innehåll. Ta av kapsyler, lock och korkar. Sortera dem till återvinning efter materialslag. 33 och 50 cl returflaskor lämnas mot pant i butik. Porslin, keramik och annat glas som inte är förpackningsglas får inte lämnas i glasinsamlingen utan lämnas som restavfall eller som grovsopor. Glödlampor och lysrör får inte lämnas i glasinsamlingen. De ingår i producentansvaret för elektronikavfall och lämnas på någon av kommunens bemannade återvinningscentraler.

Färgat Glas

Exempel: Flaskor och burkar av färgat glas.

Gör så här: Skölj ur kladdigt innehåll. Ta av kapsyler, lock och korkar. Sortera dem till återvinning efter materialslag. 33 och 50 cl returflaskor lämnas mot pant i butik. Porslin, keramik och annat glas som inte är förpackningsglas får inte lämnas i glasinsamlingen utan lämnas som restavfall eller som grovsopor. Glödlampor och lysrör får inte lämnas i glasinsamlingen. De ingår i producentansvaret för elektronikavfall och lämnas på någon av kommunens bemannade återvinningscentraler.

Batterier

Exempel: Alla typer av småbatterier.

Tänk på: att batterier kan finnas gömda i elektroniska leksaker, så se till att ta hand om dem också!
OBS: Bilbatterier skall lämnas till återvinningscentralen!.

Om du vill ha hjälp så finns vi tillgängliga i chatten nu!

Share this content.

Frågor på det?

Tveka inte att kontakta oss eller läsa igenom vår FAQ om du har några frågor eller funderingar!

FAQ >

0454 - 593 59
kundtjanst@vmab.se

För tömning inom 24 timmar, 2 timmar vänligen kontakta Kundtjänst på telefon 0454-59359

VMAB erbjuder dig med enskild avloppsanläggning kostnadsfri sms- eller e-post-avisering inför slamtömning framöver. 
Aviseringen skickas till din mobiltelefon/e-postadress innan tömning och även när tömningen är utförd.

Grovavfall hämtas inom två veckor efter beställning till Kundtjänst. Du får max lämna 10 kolli grovavfall inklusive vitvaror (spis, diskmaskin eller tvättmaskin). Maxvikt per kolli är 40 kg och längd 180 cm. Avfallet skall stå ute vid tomtgränsen på avhämtningsdagen.

Kundtjäntst återkopplar gällande vilken dag hämtningen kommer att ske

För andra abonnemangsalternativ kontakta Kundtjänst

Kontaktuppgifter till dig som anmäler ägarbyte
Fastighet som ska genomgå ägarbyte
Kontaktuppgifter till nuvarande fastighetsägare
Ny adress till nuvarande ägare
Kontaktuppgifter till ny fastighetsägare