Välkommen till Västblekinge Miljö AB

Primary tabs

I samarbete med Human Bridge finns det nu behållare på alla våra återvinningscentraler

När hösten smyger sig på är det vanligt att många blir sugna på att uppdatera sin garderob med lite nya klädesplagg. Tyvärr resulterar denna konsumtion i att många rensar ut sina gamla kläder och slänger det i soporna istället för att återvinna dem. Även om intresset för att handla kläder second hand har ökat de senaste tre åren, så är inte detta tillräckligt då det är en så pass stor siffra som kastar sina kläder.

Enligt en ny undersökning som Sifo har genomfört, så visar det sig att en femtedel av oss svenskar gör sig av med plagg för att vi tröttnat på det. Undersökningen visar även att hela 67% uppger att de någon gång slänger kläder. Denna undersökning, som kartlägger svenskarnas klädkonsumtion, gjordes på uppdrag av Tradera och Avfall Sverige. Undersökningen påvisar dock att den vanligaste anledningen till att vi svenskar gör oss av med kläder är på grund av att de inte passar längre.

- Att slänga ett klädesplagg är riktigt illa ur miljösynpunkt. Ett par bomullsbyxor till exempel ger upphov till 25 kilo avfall när de tillverkas – avfall vi konsumenter aldrig ser och därför inte tänker på! Ett bra sätt att minska avfallsfotavtrycket är att öka livslängden på t ex kläder och därmed belastas vår miljö mindre, säger Anna-Carin Gripwall, Avfall Sverige.

Enligt Sifo-undersökningens resultat, via Avfall Sverige, handlar vi främst second hand för att fynda och spara pengar. Den näst vanligaste anledningen är miljön. Dock finns det fortfarande människor som inte vill använda någonting som någon annan använt.

VMAB vill dra sitt strå till stacken för vår miljö, därför har vi sett till att du har möjlighet att lämna in kläder på alla våra återvinningscentraler. I samarbete med Human Bridge finns det nu behållare på alla våra återvinningscentraler och du har möjlighet att lämna in textilier du inte använder längre.
 

Vi tar emot

Både hela och trasiga begagnade kläder, plagg, underkläder, sängkläder, handdukar, hushållstextilier. Endast hela skor (om möjligt i par och hopknutna) hattar, filtar, handväskor, bälten, accessoarer.

Vi kan inte hantera

(på grund av att metoder för återvinning saknas)

Mattor, mattrester, madrasser, blöta och/eller starkt nedsmutsade textilier, trasiga skor, små tygrester, skrädderiavfall, textilproduktionsavfall t.ex. tillskärningsrester, trasiga paraplyn, trasiga regnkläder (består av plastmaterial) eller trasiga skinnkläder (organisk hud), resväskor, korgar, kuddar, förpackningsmaterial och övriga uppenbart icke textila materialslag.

Vad händer med insamlade textilier?

De insamlade textilierna sorteras och går till seconhandförsäljning, humanitära insatser samt även olika former av återvinning. Läs gärna mer på humanbridge.se

Om du vill ha hjälp så finns vi tillgängliga i chatten nu!

Share this content.

Frågor på det?

Tveka inte att kontakta oss eller läsa igenom vår FAQ om du har några frågor eller funderingar!

FAQ >

0454 - 593 59
kundtjanst@vmab.se

För tömning inom 24 timmar, 2 timmar vänligen kontakta Kundtjänst på telefon 0454-59359

VMAB erbjuder dig med enskild avloppsanläggning kostnadsfri sms- eller e-post-avisering inför slamtömning framöver. 
Aviseringen skickas till din mobiltelefon/e-postadress innan tömning och även när tömningen är utförd.

Grovavfall hämtas inom två veckor efter beställning till Kundtjänst. Du får max lämna 10 kolli grovavfall inklusive vitvaror (spis, diskmaskin eller tvättmaskin). Maxvikt per kolli är 40 kg och längd 180 cm. Avfallet skall stå ute vid tomtgränsen på avhämtningsdagen.

Kundtjäntst återkopplar gällande vilken dag hämtningen kommer att ske

För andra abonnemangsalternativ kontakta Kundtjänst

Kontaktuppgifter till dig som anmäler ägarbyte
Fastighet som ska genomgå ägarbyte
Kontaktuppgifter till nuvarande fastighetsägare
Ny adress till nuvarande ägare
Kontaktuppgifter till ny fastighetsägare