Matavfall

Sortering matavfall

Vad är Matavfall?

Matavfall är en betydande del av det totala avfallet i Sverige. Till matavfall hör bland annat skal från frukter, rotfrukter och grönsaker, kaffe- och tesump inklusive filter, matrester (både tillagade och råa av kött och fisk) äggskal, potatis, ost, bröd, vissna blommor och blad, hushållspapper och servetter, fiskrens, räkskal och kräftskal.

Ett tips är att låta blött avfall rinna av en stund i vasken först, använd gärna ett durkslag. Du kan även lägga lite extra papper i botten eller packa in matavfallet i en tidning.

Hur ska du sortera Matavfall?

Villa

Sorteras som matavfall i ditt Maxi-kärl

Lägenhet

Sorteras som matavfall i ditt miljöhus

Återvinningscentraler

Matavfall tas inte emot på återvinningscentral

Bild
Matavfall

Vad händer sen?

Ditt matavfall är en värdefull resurs. Varje år samlar vi på VMAB in nästan 4 miljoner kilo matavfall. Det insamlade matavfallet förädlar vi till biogas i vår biogasanläggning. Biogasen används som bränsle bland annat i våra sopbilar och servicebilar. Därutöver kan du själv tanka med vår biogas på stationer runt om i våra ägarkommuner. 

Den positiva restprodukt som uppstår vid biogasproduktionen används som biogödsel. Biogödsel nyttjas som ett näringsrikt gödningsmedel för jordbruk och bidrar till att förbättra markens kvalitet och är ett naturligt alternativ till konstgödsel och andra mindre miljövänliga metoder.

Minska ditt matsvinn

Varje år slängs över en miljon ton livsmedelsavfall i Sverige. Detta måste vi tillsammans råda bot på.

Så vad kan man göra?
En viktig del är att tolka olika datummärkningar på livsmedelsförpackningar. Många produkter är fullt ätliga även efter bäst före-datumet. Att förstå skillnaden mellan bäst före och sista förbrukningsdag kan hjälpa dig att undvika onödig matavfall.

Är du osäker, ta en extra stund att titta, lukta och smaka på den. Att använda dina sinnen innan du gör beslutet att kasta mat hjälper dig inte bara att undvika onödig avfall utan ger dig också en djupare uppskattning för matens verkliga kvalitet. Det här enkla steget kan vara avgörande för att minska matavfallet och spela en viktig roll i att främja hållbarhet.

Bild
Minska ditt matsvinn genom att lukta, smaka och titta på maten innan du slänger den.

Viktigt om matavfallspåsar

Eftersom biogödsel används på åkrar där livsmedel växer så finns det höga krav för att få det certifierat. Bland annat finns klassningar för vilka påsar som är godkända. Därför får du enbart använda VMABs matavfallspåsar när du sorterar ditt matavfall. Dem får du enkelt och kostnadsfritt av oss antingen på ÅVC eller genom fästa en tom påse under locket på kärl 2, så lämnar vår personal nya papperspåsar när kärlet töms. 

Typer av avfall

Nedan listar vi några exempel på avfall som ska sorteras som Matavfall, A-Ö.

Äggskal
Apelsinskal
Bananskal
Benrest från kött och fisk, mindre ben
Blomjord
Blommor
Brödrest
Citronskal
Engångsartikel, potatis- och majsstärkelse
Fiskavfall och fiskrens
Fruktskal
Godis
Grönsaker och grönsaksrens
Hushållspapper
Kaffefilter
Kaffesump
Köttavfall och köttrens
Krukväxter (Ej krukan!)
Matrester
Näsdukar, papper, små mängder
Nötskal
Räkskal
Servetter, ofärgade
Skal från skaldjur
Teblad och tepåsar