Minska ditt avfall

Det effektivaste sättet att minska sitt eget avtryck på miljön är att skapa mindre mängd avfall. Fundera lite extra kring vad du köper och konsumerar – och vad du verkligen behöver.

Avfallstrappan

Avfallstrappan är ett EU-direktiv som vi arbetar efter. Direktivet är antaget i den svenska miljöbalken och styr hur vårt avfall ska tas om hand. Här presenterar vi avfallstrappans fem nivåer: minimera, återanvändning, återvinning, Energiutvinning och deponera.

  1. Minimera: I första hand ska vi försöka se till att skapa så lite avfall och skräp som möjligt. Detta kan ske genom att de varor du konsumerar produceras på ett miljövänligt sätt och genom att förbruka så lite varor som möjligt. På detta sätt sparar vi på jordens resurser och undviker att onödiga och farliga ämnen sprids i naturen.

  2. Återanvändning: Ibland har vi inte längre användning för våra saker. Kanske har vi vuxit ur våra skor eller slutat med en hobby? En sak som du vill bli av med kan vara just vad någon annan letar efter. Återanvänd dina prylar till exempel genom att ge dem till någon som behöver dem, lämna dem till second hand, göra om till något annat (kallas återbruk) eller sälja dem.

  3. Återvinning: Om återanvändning inte är möjlig ska materialet i avfallet återvinnas. Det gör vi till exempel genom att sortera förpackningar (sopsortera), kompostera och panta burkar. Producentansvaret innebär att producenterna ansvarar för att samla in och ta omhand uttjänta produkter. Det gäller bland annat batterier, bilar, däck, elektronik, förpackningar, returpapper och läkemedel.

  4. Energiutvinning: Om det inte går att återvinna avfallet ska det förbrännas i ett kraftverk för att omvandla energin i materialet till el och värme.

  5. Deponera: Deponera betyder att man slänger avfallet på hög, på en soptipp. Detta är det sämsta alternativet och den lösningen som vi absolut vill undvika.

Bild
Avfallstrappa

10 tips på hur du kan minska ditt avfall

1. Lång hållbarhet

Välj tidlös design, bra kvalitet, lättskötta produkter och produkter som tål slitage. Köp helt enkelt bra produkter som har lång hållbarhet och som går att reparera. 

2. Refillförpackningar

Köp refill när det är möjligt. Tack vare refillförpackningar används mindre mängd plast och dessutom blir transporterna lättare. Refillförpackningar är oftast också billigare, så din plånbok blir glad samtidigt som du värnar om miljön.

3. Begagnat

Köp begagnade saker. Sälj saker du vill bli av med eller köp sådant du absolut behöver, fast begagnat. Det finns många cirkulära företag på nätet inom sälj/köp-områden såsom mode, inredning, elektronik m m

4. Köp tjänster

Köp tjänster istället för varor. Ge bort upplevelsepresenter istället för vanliga paket, till exempel ett teaterbesök eller en god middag. Hyr en bil eller cykel om du inte behöver dem vardagligen. 

5. Drick kranvatten

Drick kranvatten istället för att köpa vatten på flaska eller burk. Kranvattnet är alltid lokalproducerat och distribueras i ledningar vilket är väldigt energisnålt.
Tänk på att flaskvatten dessutom kräver en förpackning, normalt i form av miljöbelastande plast. Flaskvatten transporteras med båt, bil, flyg eller tåg.

6. Lämna till återanvändning

Återanvänd dina prylar till exempel genom att ge dem till någon som behöver dem. Eller lämna dem till återbruk i din kommun, till loppisar, second hand eller sälj dem.

7. Planera dina matinköp

Planera dina matinköp så att maten hinner tillagas innan den blir för gammal. Lär dig laga god mat på rester. Håll koll på maten i kylskåp och frys, även det som står längst in.

8. Nej tack till reklam

Tacka nej genom att sätta upp en skylt på dörren med texten ”Nej tack, ingen reklam” eller liknande på brevlådan. Då slipper du få oadresserad direktreklam.

9. Låna prylar

Låna prylar eller hyr verktyg och liknande som du vet att du bara behöver använda enstaka gånger. Låt barnen låna eller byta leksaker med kompisarna emellanåt. Eller ta undan en del leksaker och byt sedan ut mot sparade leksaker och plötsligt blir dom som nya igen.

10. Återanvänd kläder

Byt eller låna kläder av en kompis. Eller ordna en klädbytardag, ett klädparty med vännerna eller en bytardag på arbetsplatsen? Hyr eller låna kläder till festen, bröllopet eller skidresan.
Om du köper nytt - tänk på att ekologisk bomull är bra, men miljömärkt är bäst!

Läsvärt kring kläder och textil: naturskyddsforeningen.se

11. Extra-tips

Återanvänd i din vardag såsom använd plastkassen flera gånger eller ta med egen tygpåse till affären, lägg diskborsten i diskmaskinen och kör disktrasan i tvättmaskinen, ta rätt mängd tvättmedel och beräkna hur mycket färg som går åt om du ska måla etc

Läs gärna Aktuell Hållbarhets artikel om att minska avfallet också.