Färgat glas

Färgat glas

Vad är Färgat glas?

Färgade glasförpackningar finns i olika nyanser och kommer i flera former och storlekar, såsom flaskor, burkar och andra glasförpackingar av färgat glas. Färgen på glaset tjänar inte bara estetiska syften utan kan också ha funktionella syften. Till exempel kan färgat glas skydda innehållet från ljus och förhindra nedbrytning av vissa ämnen.

Skölj ur kladdigt innehåll. Ta av kapsyler, lock och korkar. Sortera dem till återvinning efter materialslag. 33 och 50 cl returflaskor lämnas mot pant i butik. Porslin, keramik och annat glas som inte är förpackningsglas får inte lämnas i glasinsamlingen utan lämnas som restavfall eller som grovsopor.

Glödlampor och lysrör får inte lämnas i glasinsamlingen. De ingår i producentansvaret och ska lämnas på någon av våra bemannade återvinningscentraler som elektronikavfall.

Hur ska du sortera Färgat glas?

Villa

Sorteras som färgat glas i ditt Maxi-kärl

Lägenhet

Sorteras som färgat glas i ditt miljöhus

Återvinningscentraler

Sorteras som färgat glas på återvinningscentral eller återvinningsstation

Bild
Fargat glas

Vad händer sedan?

Återvinning av glas är en relativt enkel och energieffektiv process som har positiva miljöeffekter. Det är viktigt att sortera glaset efter färg eftersom olika färger har olika kemiska sammansättningar.

Det insamlade glaset sorteras, krossas och smälts, därefter formas det till nya produkter, antingen genom gjutning eller blåsning. Det återvunna glaset kan användas för att tillverka nya glasbehållare, isoleringsmaterial, glasfiber och till och med vägbeläggningar.

Fördelarna med att återvinna glas inkluderar minskad användning av råmaterial (sand, soda och kalksten), lägre energiförbrukning jämfört med att producera glas från grunden samt minskad miljöpåverkan. Återvinning av glas minskar också mängden avfall som hamnar på soptippar.

Det är värt att notera att glas kan återvinnas oändligt utan att förlora kvaliteten, vilket gör det till en hållbar och cirkulär materialåtervinning.
Att återvinna och återanvända glas är därför ett viktigt steg mot att minska avfallet och bevara naturresurser.

Typer av avfall

Nedan listar vi några exempel på avfall som ska sorteras som Färgat glas, Ofärgat glas, A-Ö.

Barnmatsburk
Burk, glas
Deodorant, roll-on, glas
Flaskor, glas ej pant
Förpackningar, glas
Glasburk
Glasförpackningar, ej pant
Ketchupflaska, glas
Konservburkar, glas
Läskflaska, glas
Marmeladburk, glas
Ölflaska (ej pant)
Parfymflaska, glas
Returglas
Saftflaska, glas
Vin- och spritflaskor