Regeringen inför nya regler kring avfallshantering som ska göra det lättare för hushåll och verksamheter att sortera och lämna sitt avfall och därmed öka mängden återvinningsbart material. Reglerna, som är bra för både människor och natur, påverkar oss alla.
Nya avfallsregler 2024
Obligatoriskt med separat insamling av matavfall
Det innebär att alla hushåll kommer ha insamling av minst mat- och restavfall och att abonnemang med osorterat avfall upphör.
Du som idag har osorterat kärl kommer få det ersatt med två "Fyrfackskärl"
Fyrfackskärl är ett enkelt och bekvämt sätt för dig att sortera ditt restavfall, matavfall och dina förpackningar samt tidningar (returpapper). Det är en komplett miljöstation för hushållet!
Med detta abonnemang får du en bättre möjlighet att göra en god gärning för miljön genom att du sorterar ditt avfall, en vinst för miljön. För dig som kund innebär det nya abonnemanget en betydlig mindre kostnad!
Kunder som idag har osorterat abonnemang kommer få ett separat utskick med information angående bytet till fyrfackskärl.
Vanliga frågor och svar:
Ditt avfall hämtas med en flerfacksbil där varje fraktion hamnar i ett eget fack. När lastbilen är full töms respektive fack separat på vår anläggning i Mörrum. Inget avfall blandas!
Vi har lösningen på ditt problem, kontakta Kundservice så hjälper vi dig.
Vi har lösningen på ditt problem, kontakta Kundservice så hjälper vi dig.
Kärl 1 töms var fjärde vecka.
Kärl 2 töms varannan vecka.
Se vår tömningskalender för schema när ditt kärl töms.
Nej.
Bilarna är konstruerade att ta fyra fraktioner (ett kärl) åt gången. Besök vår tömningskalender för att se när dina kärl töms.
Nej, matavfallet får endast läggas i de papperspåsar som VMAB tillhandahåller. Detta för att matavfallet skickas till vår anläggning i Mörrum för att rötas och sedan bli biogas. Plastpåsar och biopåsar stör denna process.
Kärlen har tydlig märkning med text och bild.
Kika gärna på vår sorteringsguide
På tömningsdagen ska dina kärl ska stå max två meter från där chauffören kan stanna med lastbilen, med handtaget vänt mot chauffören.
Varje hushåll måste ha två kärl annars får man inte plats för alla fraktionerna som ska sorteras.
Kärl 1: pappersförpackningar, tidningar, metallförpackningar och ofärgat glas
Kärl 2: matavfall, restavfall, plastförpackningar och färgat glas
Ja!
Regeringen har beslutat att alla kommuner ska samla in matavfallet separat från den 1 januari 2024. Det innebär att det blir obligatoriskt för alla hushåll att minst sortera ut sitt matavfall.
Ja.
Varje kärl rymmer 370 liter och har måtten B:77 cm, D:90 cm, H:115 cm. Ett kärl behöver ca 90 cm i bredd, och med båda kärlen bredvid varandra behövs 180 cm. Vi har räknat med extra utrymme för hjul så att dessa inte ska haka i varandra.
Ett kärl som är indelat i fyra fraktioner för hushållsnära sortering. Varje abonnemang innehåller två stycken fyrfackskärl med totalt åtta fraktioner.
När du har fått dina kärl så går det automatiskt över till det nya abonnemanget.
Din årliga abonnemangsavgift kommer med fyrfackskärl bli betydligt mindre!
Nej!
VMAB hämtar ditt gamla kärl och sätter samtidigt ut dina nya fyrfackskärl kostnadsfritt för dig som kund.
Din årliga abonnemangsavgift kommer med fyrfackskärl bli betydligt mindre!
Genom att sortera avfallet möjliggör vi att de resurser som finns i avfallet kan nyttiggöras. Genom att hålla isär olika material kan det mesta också återvinnas och bli nya produkter.
I plockanalyser av hushållens avfall har man sett att en tredjedel av innehållet utgörs av livsmedels- eller köksavfall. Genom att sortera ut livsmedels- eller köksavfallet från övrigt avfall och behandla det genom exempelvis rötning kan viktiga näringsämnen återföras till jorden och biogas kan produceras och användas som drivmedel.
Ja, från den 1 januari 2024 blev det obligatoriskt för alla i landet att sortera ut sitt matavfall.
Nej, alla hushåll – både villor och flerbostadshus – måste ha FNI av förpackningar vid sin fastighet eller i nära anslutning till fastigheten. Detta gäller från den 1 januari 2027.
Stora förpackningar, som exempelvis tv- och möbelkartonger eller stora bitar cellplast (frigolit), som inte får plats i kärlet ska du precis som tidigare lämna på en återvinningsstation eller återvinningscentral. Detta gäller också om du har mer förpackningar än vad som får plats i kärlet hemma.
Som villaägare med Maximiljö-system lägger du mjukplasten i restavfall.
Papperskassar är en förpackning och ska slängas i fraktionen för pappersförpackningar. Pappersfibern kan återvinnas upp till fem till sju gånger innan den är utsliten och förbränns.
Det går bra att dela kärl med grannen men det behövs dispens av Miljöförbundet. Kontakta Miljöförbundet Blekinge Väst, tel 0456-81 60 00 (Sölvesborgs kommuns huvudväxel), för ansökan om dispens.
Papperspåsarna ska endast användas till matavfall. Vid leverans av matavfallskärl får varje hushåll 80 st papperspåsar. Därefter levereras nya papperspåsar vid behov. För villaägare: Fäst en tom papperspåse under locket på kärlet. Hämtpersonalen lämnar då nya papperspåsar när kärlet töms. För boende i flerfamiljshus: Kontakta din fastighetsägare/fastighetsvärd för påfyllnad av papperspåsar.
Enligt föreskrifterna är det du som abonnent som ansvarar för rengöring av kärlet.
Kontakta kundservice, tel. 0454-593 59. Vår kundservice kontaktar då entreprenören. Låt kärlet stå kvar till dess att det har blivit tömt.
Ställ ut ditt kärl senast kl 06:00 på tömningsdagen, även röda dagar. Låt det stå till dess att det har blivit tömt. Vi kan arbetar fram till kl. 21:00 med att tömma kärlen.
Kärlen kan placeras på flera olika sätt. De kan båda placeras vid tomtgränsen eller bara köras fram vid tömningstillfällena med handtagen utåt gatan. Kärlen kan även separeras och placeras på olika ställen. Kanske väljer du att ha kärl 2 som töms oftare vid tomtgränsen och kärl 1 som töms mer sällan runt husknuten för att bara köras fram vid tömningstillfället. Tips att tänka på är att ställa kärl 2 med det komposterbara avfallet på en vädrad och skuggig plats. Detta för att undgå att det luktar illa från kärlet under sommaren.
Placerar man de två kärlen sida vid sida blir de ca 2 meter breda och ca 1 meter djupa.
Att de krävs mer jobb av hushållen har sin grund i att regeringen har bestämt att den svenska avfallshanteringen ska förändras. Från att tidigare ha lagt nästan allt avfall på deponi måste vi först och främst försöka minska mängden avfall som uppstår och därefter återanvända, återvinna och kompostera avfallet. För att kunna göra denna förändring måste avfallet delas upp i ”rena fraktioner”, det vill säga det som går att kompostera för sig, ofärgat förpackningsglas som återvinns till nytt ofärgat glas för sig osv. Det är här varje hushåll får dra sitt strå till stacken genom att sortera avfallet redan vid källan, att källsortera. Att det sedan kostar mera beror på att detta nya sätt att omhänderta avfallet kräver fler och kunnigare människor, investeringar i forskning och ny teknik (fyrfackad bil, nya kärl) och inte minst stora informationsinsatser till allmänheten.
Kärlet placeras vid tömningen så att det blandade avfallet enbart kommer i det facket på bilen som är avsett för restavfall.