Ofärgat glas

Ofärgade Glasförpackningar

Vad är Ofärgat glas?

Till ofärgat glas hör flaskor och burkar av ofärgat glas. Skölj ur kladdigt innehåll. Ta av kapsyler, lock och korkar. Sortera dem till återvinning efter materialslag. 33 och 50 cl returflaskor lämnas mot pant i butik. Porslin, keramik och annat glas som inte är förpackningsglas får inte lämnas i glasinsamlingen utan lämnas som restavfall eller som grovsopor.

Glödlampor och lysrör får inte lämnas i glasinsamlingen. De ingår i producentansvaret och ska lämnas på någon av våra bemannade återvinningscentraler som elektronikavfall.

Hur ska du sortera Ofärgat glas?

Villa

Sorteras som ofärgat glas i ditt Maxi-kärl

Lägenhet

Sorteras som ofärgat glas i ditt miljöhus

Återvinningscentraler

Sorteras som ofärgat glas på återvinningscentral eller återvinningsstation

Bild
Ofargat glas

Vad händer sedan?

Återvinning av glas utgör en ganska okomplicerad och energisnål process med gynnsamma effekter på miljön. Det är av betydelse att separera glaset baserat på dess färg, då olika färger innehar distinkta kemiska sammansättningar.

När det insamlade glaset har sorterats, krossats och smält, omvandlas det till nya produkter genom antingen gjutning eller blåsning. Det återvunna glaset kan användas för att skapa nya glasbehållare, glasförpackningar, isoleringsmaterial och glasfiber.

Fördelarna med glasåtervinning innefattar minskad användning av råmaterial (till exempel sand, soda och kalksten), lägre energiförbrukning jämfört med att producera nytt glas från grunden samt en reducerad miljöpåverkan. Dessutom bidrar glasåtervinning till att minska mängden avfall som hamnar på soptippar.

Det är värt att notera att glas kan återvinnas oändligt utan att förlora kvaliteten, vilket gör det till en hållbar och cirkulär materialåtervinning. Att återvinna och återanvända glas är därför ett viktigt steg mot att minska avfallet och bevara naturresurser.

Typer av avfall

Nedan listar vi några exempel på avfall som ska sorteras som Färgat glas, Ofärgat glas, A-Ö.

Barnmatsburk
Burk, glas
Deodorant, roll-on, glas
Flaskor, glas ej pant
Förpackningar, glas
Glasburk
Glasförpackningar, ej pant
Ketchupflaska, glas
Konservburkar, glas
Läskflaska, glas
Marmeladburk, glas
Ölflaska (ej pant)
Parfymflaska, glas
Returglas
Saftflaska, glas
Vin- och spritflaskor