Textil

Sortering Textilinsamling

Vad är Textil?

Gamla kläder, gardiner och andra textilier utgör en betydande del av vårt vardagliga avfall. Du kan enkelt lämna in dessa textilier på våra återvinningscentraler eller återvinningsstationer, där de hanteras och behandlas på ett sätt som främjar återvinning och minskar belastningen på våra naturresurser.

Textilier hör inte hemma i soptunnan, de kan återvinnas och användas igen! 
Från den 1 januari 2025 ska textilavfall sorteras separat från annat avfall. Så nästa gång du rensar garderoben eller byter ut gamla kläder och textilier, tänk på att lämna in dem till oss. Genom detta enkla steg bidrar du till en mer hållbar och cirkulär användning av våra textilresurser.

Vad gäller för skor?
Skor räknas inte som textilavfall, men vår samarbetspartner Human Bridge samlar in hela skor i par.

Hur ska du sortera Textil?

Villa

Lämnas in på våra återvinningscentraler eller återvinningsstationer

Lägenhet

Lämnas in på våra återvinningscentraler eller återvinningsstationer

Återvinningscentraler

Lämnas in på våra återvinningscentraler eller återvinningsstationer

Textilier som ska sorteras för återvinning eller återanvändning:

  • Kläder
  • Hemtextil
  • Inredningstextil
  • Väskor
  • Accessoarer

Genom att sortera dina textilier rätt bidrar du inte bara till en mer hållbar framtid – du ger även dina gamla kläder möjlighet att hjälpa andra och minska resursförbrukningen i samhället.

Tänk på att i första hand dela, låna, laga och återanvända all textil innan det kasseras och slängs. Vill du vara miljösmart – köp second hand!

Bild
Textilinsamling i cirkel

Vad händer med insamlade textilier?

Vi köper och använder stora mängder textilier i Sverige – i genomsnitt 13–14 kilo nyproducerade kläder och hemtextilier per person varje år. Samtidigt slänger vi omkring 7–9 kilo textilavfall per person, ofta i soppåsen eller på återvinningscentralen, där det går till förbränning. Det är ett onödigt slöseri, särskilt eftersom ungefär hälften av det som kastas fortfarande är i bra skick och skulle kunna användas igen, medan mycket av resten kan återvinnas till nya material.

För att minska resursförlusten och främja en mer hållbar hantering av textilier har regeringen beslutat att textilavfall från och med den 1 januari 2025 ska sorteras separat från annat avfall. Det innebär att vi inte längre ska slänga textilier i soppåsen, utan istället lämna dem för återanvändning eller återvinning.

Bild
En person som håller i olika jeanstextilier.

Så tas dina textilier om hand

De kläder och textilier som fortfarande är i användbart skick samlas in och tas om hand av Human Bridge. Organisationen arbetar med att skicka kläder till biståndsinsatser i olika delar av världen, där de används för att hjälpa människor i nöd. Genom deras arbete får kläderna en ny chans att göra nytta, samtidigt som vi minskar avfall och bidrar till en mer hållbar konsumtion.

Textilier som inte kan återanvändas skickas vidare för materialåtervinning och blir till nya textilfibrer eller andra produkter.

Bild
Textilinsamling

Viktigt att tänka på

Äldre textilier

Textilier och garn från 1970-talet och tidigare kan innehålla skadliga ämnen som DDT. Om du har sådana produkter, prata med personalen på återvinningscentralen så att vi kan ta hand om dem som farligt avfall.

Smutsiga, mögliga eller blöta textilier

Om dina textilier är smutsiga, mögliga eller blöta ska de läggas i containern för energiåtervinning. Informera personalen om du har sådana textilier. Om kläderna är kontaminerade med olja ska de istället sorteras som farligt avfall.

Kan jag påverka klimat- och miljöpåverkan genom att minska min textilkonsumtion?
Hur mycket textil konsumerar svenskarna?
Vad kommer att hända med det insamlade textilavfallet?
Kommer frivillighetsorganisationer fortsatt kunna ta emot mina textilier...
Var ska jag lämna textil som är förorenad av ett eller flera farliga ämnen?
Varför införs det nya kravet?
Var kan jag att lämna mitt textilavfall?
Räknas kuddar, täcken, bolster, garn...
Vad är textilavfall?
Vem omfattas av det nya kravet?
Vad innebär de nya reglerna om textilavfall?
Hur ska jag sortera mina textilier

Faktaruta

Svensk textilkonsumtion släpper ut lika mycket som 850 000 bilresor runt jorden
– nu hjälper vi dig att göra skillnad!

Tusentals ton textilier ska inte längre hamna bland hushållssoporna efter det nya kravet, som trädde i kraft den 1 januari 2025, utan istället kan återvinnas till nytt material. Det kommer att minska belastningen på miljön.
Att sortera textilavfall separat från annat avfall omfattar både privatpersoner och företag. Du får alltså inte längre slänga kläder eller andra textilier i restavfallet – i stället ska det lämnas till återvinning.

Viktigt att tänka på för att öka materialåtervinningen och återbruket:

• Textilavfallet bör vara rent. 

• Det bör också vara torrt.

Målet med de nya reglerna är att skapa en mer cirkulär hantering av textilavfall. När textilavfall samlas in separat kan det återvinnas till nya produkter.
Men förändringen ska också leda till ökad återanvändning. Varje år slänger svenskarna i genomsnitt åtta kilo textilier i soporna. Mer än hälften av det hade kunnat återanvändas, vilket är ett stort slöseri med resurser. Mycket mer måste lämnas till second hand.

Stora miljövinster
Den svenska textilkonsumtionen orsakar i dagsläget över fyra miljoner ton koldioxidutsläpp, vilket motsvarar utsläpp från en bil som kör 850 000 varv runt jorden. Utöver detta skapas mycket avfall i produktionen som konsumenten aldrig ser – osynligt avfall. Ett par jeans ger upphov till 28 kilo osynligt avfall.

Men du kan göra skillnad:
•    Använda dina kläder och andra textilier längre, lufta dem i stället för att tvätta och följ tvättråden.
•    Köp begagnat i stället för nytt.
•    Lämna textil till insamling när den är utsliten

Tillsammans kan vi minska klimatpåverkan. En ökad cirkulär hantering av textilavfall är en viktig del i denna förändring.

Typer av avfall

Nedan listar vi några exempel på avfall som ska sorteras som Textil, A-Ö.

Filtar
Gardin
Handdukar
Kläder, användbara
Kläder, lump
Skor, användbara
Strumpor
Textilier
Underkläder