VD har ordet - juni

Möt Västblekinge Miljös VD Susanna Strandberg.
Hon berättar varje månad om Västblekinge Miljös uppdrag och om vad som är aktuellt i verksamheten.

Världsmiljödagen och de vuxna i rummet!

På söndag är det världsmiljödagen, en FN-kampanj som går ut på att vi har en enda jord - att vi måste leva hållbart i samklang med naturen. Och i år är Sverige värd för denna globala kampanj med syfte att öka kunskapen om och mobilisera handlingskraft kring aktuella miljöfrågor. Värdskapet ger organisationer, myndigheter och företag möjlighet att visa hur de arbetar för att göra skillnad för miljön. På VMAB är vi en självklar del av detta, säger VD Susanna Strandberg. 
I år är det särskilt fokus på att nå ut till unga. Fast det är inte de unga som är den förlorade generationen i mina ögon. Det är faktiskt vi som befinner oss i medelåldern som är slarvigast och behöver bli de vuxna i rummet i denna viktiga fråga. 
Läs gärna våra barnhjälteintervjuer som vi kommer publicera framöver i våra sociala medier. Barn är så kloka! Och de krånglar inte till det. I första barnhjälteintervjun nämns bland annat all plast som slängs i våra hav. 

Och på tal om plast
Det är ett fantastiskt material om man tar hand om det på rätt sätt. Stora delar av vår plast kan förstås återvinnas. Nu har Svensk Plaståtervinning slutit ett avtal med ett bolag i Norge som tillverkar cement. Här kan plasten återvinnas på ett klokt sätt och koldioxiden som ändå alstras fångas upp och används istället för kol i den cementtillverkningen. Man fångar här upp koldioxiden och fraktar den till Norge där den pumpas in i pipelines till slutförvaring under Nordsjön. 
Borealis i Stenungsund bygger en anläggning som ska vara i drift 2025 där man ska materialåtervinna plastförpackningarna via en kemisk process. 
Och då kommer min frågeställning. Enskilt är det mycket bra initiativ men är livscykeln kring allt detta koldioxidneutral? Det minst dåliga är om det blir “same same” men att man tar hand om det på ett bättre sätt. Men helst ska det vara en vinning i hela processen. 

Och när vi ändå pratar om plast. Plastpåseskatten som infördes 2020 har nu man nu konstaterat att det inte finns något ekonomisk incitament i. Och det är samma skatt oavsett om plasten är återvunnen eller av fossil råvara. Nu vill våra politiker se en teknisk återvinning av all plast såsom Borealis redan är inne på. Bra så! Vi måste också materialåtervinna det som varit en livsmedelsplast med alla hygieniska krav som finns. 

Ragn-Sells har ställt frågan till alla kommuner i Sverige om varor framöver ska vara producerade av återvunnet material. 199 kommuner har svarat och endast 19 kommuner svarar att de har en policy gällande detta. I samma undersökning får vi veta att 9 av 10 politiker vill att varorna de handlar med ska vara producerat av återvunnet material. Min uppmaning till våra politiker ute i kommunerna är att kräva en policy! 
Göteborgs stad är ett föredöme tycker jag med målet att minska koldioxidutsläpp från bygg och anläggning med 90 % till 2030. För att klara detta har offentliga och privata fastighetsägare gått ihop och hjälps åt för att minska koldioxidutsläppen. Jättebra! Vi måste samarbeta mera. Heja Göteborg! 

Livsmedelsbranschen
Kriget pågår i Ukraina och det påverkar oss alla. Men också miljön bland annat genom livsmedelsbranschen. Vi har något som kallas HVO i vår diesel för att transporterna ska vara mer miljövänliga. Det finns ett mål uppsatt av ICA att storstäderna i Sverige ska ha helt fossilfria livsmedelstransporter till 2025. HVO 100 som finns i vår dielsel är helt fossilfritt. Samma mål har ICA satt för hela Europa till år 2030.
Men nu ökar alla kostnader så mycket så även om man behåller det långsiktiga målet så ber ICA-handlarna nu åkerierna att inte tanka med HVO för kostnaderna för maten ökar för mycket och folk har helt enkelt inte råd. Miljöfrågorna och ekonomin går inte hand i hand. Men nu finns frågorna i alla fall på agendan. Man pratar om det, medvetenheten finns, och det är ett stort steg!

För att återkomma till söndagens världsmiljödag som är så viktig! Jag menar att satsningarna på miljömedvetenheten behöver läggas på oss som ska vara de vuxna i rummet och ta hand om detta åt våra barn, Inte på våra unga. De är enligt min uppfattning de som driver frågorna framåt. Barnen är våra och framtidens äkta miljöhjältar.

Till sist under området kul att veta: Visste ni att man nu tillverkar skor i veganskt läder? De är gjorda av 80 % återvunnet och hållbara material som inte kommer från djur samt till 20 % av - kaffesump från Nespressos kaffekapslar! Allt går om man vill!


Och med det vill jag passa på att önska er en riktigt skön sommar! 
Susanna Strandberg, VD Västblekinge miljö AB 2022-06-03

Susanna Strandberg VD