VD har ordet - februari

Möt Västblekinge Miljös VD Susanna Strandberg.
Hon berättar om Västblekinge Miljös uppdrag och om vad som är aktuellt i verksamheten.

Vågar du ta språnget?

Vi kanske kan våga tillsammans. Våga vända lågkonjunkturen till något positivt. Det finns saker att göra som fungerar för både dig, miljön och kanske till och med plånboken. Nu gäller det alla!

Se möjligheterna!

Det är och har varit en tuff tid för många just nu. Och jag är ödmjuk inför det. Börserna rasar, elpriserna skjuter i höjden och marknaden får panik. Då är det viktigt att minnas att prognoserna som vi alla får till oss är just prognoser och inte verklighet ännu. Nu är vi på väg in i en lågkonjunktur där produktion av varor och tjänster minskar utifrån en traditionell syn på tillväxt/konsumtion. Kan vi vända denna situation till något positivt för miljön?

Genom mindre belastning på miljön får vi mer hållbarhet! Från min synvinkel kommer vi nu in på en språngbräda där vi kan börja agera utifrån en cirkulär ekonomi och ett hållbart liv. 

Jag tänker så här, vi reser mindre när vi har en lägre summa pengar att röra oss med och vi handlar mer second hand. Mataffärer säljer mat och frukt som har kort datum till ett lägre pris istället för att slänga. Omställningen till att laga eller återanvända saker och kläder är här och har blivit tydlig för många fler av oss. Elen är dyr och vi börjar tänka igenom hur vi använder den. Flera av oss fyller till exempel en tvättmaskin full innan vi sätter igång den. Det är bra för miljön.

Nästa steg

Utifrån mitt perspektiv är nästa steg att äta närproducerad mat anpassad efter årstiden. Behöver vi verkligen svenska jordgubbar i december? När vi får sämre ekonomi ökar risken att vi lockas köpa mindre hållbara varor med större miljöpåverkan. För våra föräldrar och mor- och farföräldrar var det en självklarhet att istället äta mat efter säsong. Det gynnade klimatet. 

Minns ni storstäderna i Kina som helt plötsligt såg bergen i horisonten som de aldrig hade sett, när biltrafiken och utsläppen minskade under pandemin? Vad lärde vi oss? När pandemin släppte sitt värsta grepp om oss glömde vi snabbt och gick vidare som förut. Jag önskar att vi försöker lära mer av historien. Arbetstillfällena minskar i de mer traditionella yrkena i en lågkonjunktur. Men vi kan skapa andra jobb. Istället för att konsumera nya saker så kan vi hjälpa varandra och konsumera tjänster. Med lite hjälp kanske vi kan försöka se denna lågkonjunktur med andra ögon. Fortsätta lära oss. Först då börjar vi vårt nya hållbara liv. När lågkonjunkturen sedan släpper är min förhoppning att den höjda köpkraften landar i den cirkulära ekonomin. 

Låt oss ta chansen att förändra vårt sätt att leva genom att se möjligheterna! Möjligheterna till en grönare omställning. Ställ in siktet på att vi rensar ut och startar om mot ett hållbart liv. Nu tar vi språnget och hoppar!