VD har ordet

Möt Västblekinge Miljös VD Susanna Strandberg.
Hon berättar varje månad om Västblekinge Miljös uppdrag och om vad som är aktuellt i verksamheten.

Vi lånar världen av våra barn

Mitt barnbarn Sam är 12 år och går i sjätte klass. På hans skola arbetar de mycket med olika miljöfrågor. För ett par veckor sedan pratade de om biogas och Sam lät läraren förstå att hans mormor arbetar med bland annat biogas. Vips var jag inbjuden för att föreläsa för klassen om biogas. Eleverna ställde imponerande intelligenta frågor och engagerade sig. På eftermiddagen skulle de ut och plocka skräp, “för att det inte ska hamna i ån och ta sig vidare ut i haven”, som en av flickorna i klassen sa. Inte visste jag att de skulle ut och plocka skräp när jag satte samman min föreläsning. Men den sista bilden jag visade klassen var ett foto av en Filippinsk man som simmar runt i ett hav av plast. Budskapet var att om vi fortsätter som idag finns det år 2050 mer plast än fisk i våra hav. Då kommer Sam och hans klasskamrater att vara 41 år gamla. 

Så verkligt allt blev för mig. En vanlig tisdagsmorgon. Framför ett hav av barn. Barn som vi lånar världen av. Ska plastfyllda hav bli arvet vi lämnar? Det här är dessa barns framtid. På riktigt. För helskotta!

Alla måste bli miljöhjältar
Västblekinge Miljö är ett miljöföretag. Men vad betyder det? Det finns många svar på det. Och många delar som ska fogas samman. Och snart lanserar vi vår Miljöhjälte. En animerad figur som kommer att hjälpa oss ta ut riktningen. Så fånigt, så barnsligt, så juvenilt. Ja, så kan man tycka. Men saken är den… att miljöfrågan verkar vara så enkel att bara ett barn kan förstå den…

Västblekinge Miljö och vår miljöhjälte kämpar för att alla ska vara miljöhjältar. Miljöhjältar för en hållbar miljö och en hållbar ekonomi. Ett av Västblekinge Miljös uppdrag är att hjälpa till att utbilda i hur konsumtion kan minimeras. Ekonomi och miljö måste därmed gå hand i hand, för att vi inte ska få andra oönskade effekter om vi drar ner på konsumtionen. Det fina i kråksången? Det är fullt möjligt. 

Möjligheter för entreprenören
Under sommaren tog jag tag i min skogarderob. Den innehöll mängder med snajsiga skor jag inte längre använde. Sagt och gjort. De fick åka iväg till ett företag som tar skorna tillvara och lägger ut dem till försäljning. Det som inte blir sålt skickas vidare till välgörenhet. I Stockholm finns ett företag som återupplivar gamla sneakers. Inte som en skomakare som lagar dina gamla skor (vilket också är ett bra alternativ.) Nej, det här företaget poppar till och moderniserar dina skor. Och den som följer investerare kan konstatera att de i allt högre utsträckning investerar i företagande som tänker miljövänligt och cirkulärt. 

Där världen förändras, uppstår affärsmöjligheter. De som hänger med överlever. De som inte gör det, går under. Ekonomi och miljö kan gå tillsammans för en bättre värld!

Mod och kompetens
Innan pandemin slog till var vi ofta ute på skolor och föreläste. Tillsammans med vår miljöhjälte har vi bestämt att vi kommer att lägga än större vikt vid utbildande insatser framåt. Vi utbildar också gärna våra samarbetspartners och kommer att ställa krav på dem. Vi ska säkerställa att medarbetare vid Västblekinge Miljö har såväl modet som kompetensen att leda utvecklingen mot en cirkulär värld. 

Lätt att göra rätt
Och kära privatperson, vi ska göra allt i vår makt för att det ska vara lätt för dig att göra rätt. När du kommer till återvinningscentralen ska du enkelt kunna förstå hur du ska bete dig och vad som ska slängas var. Och våra fyrfackskärl hoppas vi är enkla nog att hantera. Men det räcker inte att sopsortera. Vi är förbi det nu. Jag hoppas att du, ja du, ställer miljökrav på produkterna du köper, att du tänker efter innan du shoppar om du verkligen behöver produkten och att du hjälper till att utbilda vänner och bekanta med mera. 

Kom igen Blekinge! Det som är så enkelt att bara ett barn verkar förstå det… Handen på hjärtat; du förstår det också. Var en miljöhjälte, tillsammans med oss. För ett långsiktigt hållbart kretslopp!

Målbilden är ett gott liv för alla inom klimatets gränser! 
Susanna Strandberg, VD Västblekinge miljö 2021-10-06