Hjälp oss hindra spridningen av invasiva arter

Nu är värmen här och många börjar fixa iordning i trädgårdarna inför sommaren. Men visste du att det finns växtarter som flera av oss har i sina trädgårdar, men som hotar den biologiska mångfalden? 

Trädgårdar utgör en stor spridningsrisk för invasiva främmande arter. Arter som Lupin, Vresros och Jättebjörnloka är exempel på invasiva växter som inte får läggas bland övrigt trädgårdsavfall eller i den egna komposten. Anledningen är att växterna är giftiga och kan konkurrera ut andra växter i miljöer där de trivs, vilket gör att de hotar den biologiska mångfalden och har negativa effekter på jordbruk och övrigt. Det kan också leda till ekonomisk skada eller påverka hälsan negativt hos både djur och människor. 

Som trädgårdsägare kan du hjälpa till att stoppa dessa invasiva främmande arter innan de tar sig vidare ut i naturen.
Om du upptäcker någon växt i din trädgård, ta bort dem så de inte sprids vidare - ju tidigare desto bättre. Se till att få bort hela växten, framför allt frön och rotdelar då det är de delar som förökar sig. Växterna ska sedan läggas i förslutna sopsäckar och transporteras till ÅVC:n för att läggas i containern för brännbart avfall. Fråga oss på VMAB om du är osäker.

Titta gärna på Naturvårdsverkets klipp om hur du tar hand om växtavfallet från invasiva arter på bästa sätt: https://www.youtube.com/watch?v=KJe3koOkdlg&feature=youtu.be

Grävmaskinist_prew

Vi söker Grävmaskinist till vår återvinningsanläggning!

Har du erfarenhet av att framföra grävmaskin med grip samt även kanske kan hantera hjullastare? Tycker du om att arbeta gemensamt i grupp men också under eget ansvar? Då kan tjänsten som Grävmaskinist hos VMAB vara något för dig!

Ny tjänst biogas

Vi söker en Produktionschef – Biogas

Är du en lyhörd och tydlig ledare som kan bygga förtroende? Vill du ansvara för och utveckla, leda och fördela arbetet inom biogasavdelningen? Då kan tjänsten som produktionschef för biogas hos VMAB vara något för dig!

Driftstörning VMAB

Driftstörningar efter IT-attack

VMAB har drabbats av en driftstörning efter en IT-attack. Flera av våra system är påverkade.

Se fler nyheter

Privat Företag