Tre återvinningsstationer i Karlshamn tas bort

Den 1 oktober kommer återvinningsstationerna vid Gustavsborgsvägen, Kolonigatan och Prästslätten att avvecklas och tas bort. Detta sker i samband med införandet av fastighetsnära insamling, som syftar till att göra det enklare för hushåll att hantera sitt avfall nära bostaden och öka återvinningsgraden.

2024-09-16

Systemet med återvinningsstationer ska successivt fasas ut.

Systemet med återvinningsstationer håller på att fasas ut i takt med att Sverige övergår till fastighetsnära insamling. Som en del av denna omställning kommer tre återvinningsstationer i Karlshamn – vid Gustavsborgsvägen, Kolonigatan och Prästslätten – att avvecklas under hösten. Detta är ett steg mot att införa fastighetsnära insamling, som enligt regeringens beslut ska vara fullt implementerat senast den 1 januari 2027. Målet är att förenkla återvinningen för hushållen genom att erbjuda insamlingsmöjligheter direkt vid bostaden.

Vad betyder fastighetsnära insamling (FNI)?

Från och med 1 januari 2027 ska alla hushåll, både de som bor i villor och lägenheter, ha möjlighet att lämna sitt avfall nära sin bostad genom ett system som kallas "fastighetsnära insamling".

Detta innebär att hushållen inte längre behöver ta sig till återvinningsstationer för att lämna sitt sorterade avfall. Istället kommer det att finnas insamlingslösningar i direkt anslutning till fastigheten, vilket gör det enklare och mer bekvämt att sortera och återvinna sitt avfall.

Bild
fastighetsnära insamling hushåll

Vad innebär denna förändring?

Avvecklingen av återvinningsstationerna och övergången till fastighetsnära insamling innebär att hanteringen av avfall blir mer tillgänglig för hushållen, då alla ska kunna sortera sitt avfall nära sin bostad. Målet är att underlätta återvinningen och minska mängden restavfall, i enlighet med de nationella miljömålen. Systemet gör det enklare för både villaägare och boende i flerbostadshus att bidra till en mer hållbar avfallshantering genom att sortera sitt avfall direkt vid fastigheten.

För villaägare

För villaägare innebär förändringen att man behöver ha två fyrfackskärl placerade vid tomten. Kärlen är avsedda för att sortera mat- och restavfall, tidningar och olika förpackningsmaterial, såsom papper/kartong, plast, metall samt färgat och ofärgat glas. Dessa kärl gör det enkelt för hushållen att sortera sitt avfall direkt hemma, vilket både sparar tid och minskar transporten till återvinningsstationer.

För boende i flerbostadshus

För boende i flerbostadshus kommer förändringen innebära att miljörummen i, eller i nära anslutning till, fastigheten utrustas med kärl för det vanligaste hushållsavfallet. Det är fastighetsägarens ansvar att säkerställa att dessa kärl finns tillgängliga för hyresgästerna och att miljörummen är utformade för att underlätta en effektiv avfallshantering. Detta bidrar till att göra återvinning mer tillgänglig och bekväm för de boende.

Bild
Malin Håkansson

”När det blir närmare till att lämna förpackningar sänks tröskeln för att sortera – det blir lättare att göra rätt. Erfarenheten visar att närheten gör att fler förpackningar sorteras ut och kan materialåtervinnas i stället för att hamna i restavfallet. ”

Malin Håkansson, Avdelningschef

Sammanfattad fakta

  • Vad kommer hända:
    Återvinningsstationerna vid Gustavsborgsvägen, Kolonigatan och Prästslätten avvecklas och tas bort.

  • När händer det:
    Den 1 oktober.

  • Varför händer det:
    Det är en del av övergången till fastighetsnära insamling, som ska vara fullt införd senast den 1 januari 2027.

  • Vad kan du göra istället:
    Sortera ditt avfall i de fyrfackskärl som finns vid din bostad, eller använd miljörummen om du bor i flerbostadshus. Du kan självklart också vända dig till någon av våra återvinningscentraler.

Bild
funderande renhållningsarbetare

Den fastighetsnära insamlingen är väl utbyggd i Karlshamn

Sedan många år tillbaka har den fastighetsnära insamlingen varit väl utbyggd i Karlshamns kommun både hos villor/fritidsbostäder samt flerfamiljsbostäder. Den slutgiltiga utbyggnaden är påbörjad sedan årsskiftet och fortgår successivt fram till och med 2026 för att vara klar till regelförändringen träder i kraft.

Avveckling av Återvinningsstationer 

Avvecklingen är påbörjad och berörda återvinningsstationer har skyltats upp med information om när de kommer plockas bort och med hänvisning till alternativa publika insamlingsplatser, så som kvarvarande återvinningsstationer och Tubbaryds Återvinningscentral. Kundservice står redo för alla kunder med vägledning och råd till dessa förändringar.   

Bild
ÅVS stänger ner
Skog_tjänst_prew

Vi söker en Kommunikatör

Vi söker nu en driven och initiativtagande Marknadskommunikatör som vill vara med och forma denna nyinrättade tjänst tillsammans med verksamheten. Läs mer om tjänsten här!

Processingenjör_prew

Vi söker en Processingenjör

Har du kunskaper inom miljö- eller processteknik och vill arbeta i en agil och öppen miljö? Då kan denna tjänsten hos VMAB vara något för dig!

Ledig tjänst projektledare prew

Vi söker en Projektledare till Mark, Miljö & produktionsteknik

Är du en serviceinriktad, strukturerad och kommunikativ person med kompetens att hantera komplex information av olika slag? Då kan denna tjänsten hos VMAB vara något för dig!

Se fler nyheter