Avfallshantering kostar pengar, både för de som ska ta hand om det och för konsumenter som betalar i form av skatt och avgifter. När det gäller bland annat förpackningar och returpapper finns ett lagreglerat producentansvar för insamling och återvinning. Nu vill tidningsproducenterna upphäva det. Vem är det då som får betala?
Låt oss prata avgifter
I april fattade regeringen ett inriktningsbeslut: producentansvaret för returpapper ska avskaffas och tidningsproducenterna ska slippa finansiera insamlingen av returpapper. Orsaken är den tuffa ekonomiska situationen som tidningsbranschen står inför.
Notan hamnar hos skattebetalarna
Förslaget innebär konkret att den som producerar, och på så sätt förorenar, inte behöver betala. Den kostnaden, liksom ansvaret för återvinningen, landar hos kommunerna. För medborgarna innebär det en generell höjning av avfallstaxan och krångligare återvinning. Så vilka summor rör det sig om?
Ökad avfallstaxa
Varje år samlas 218 000–236 000 ton returpapper in till återvinning. Cirka 40 000 ton blir dock kvar i restavfallet, vilket årligen redan kostar kommunerna 24 miljoner kronor. Hälften av returpappret utgörs av dagstidningar, resten är direktreklam, kataloger m.m. Kostnaderna för att investera i och etablera en infrastruktur för bostadsnära insamling av returpapper beräknas uppgå till cirka 3–4 miljarder kronor. Utöver det tillkommer löpande kostnader på mellan 200 miljoner och 700 miljoner kronor per år. Siffrorna kommer från Pressretur, och bedöms av Avfall Sverige och SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) vara kraftigt i underkant för de flesta kommuner.
Avslag – för miljöns skull
Västblekinge Miljö AB stöder yrkandet från Avfall Sverige och SKR på avslag för regeringens förslag på avskaffat producentansvar för returpapper och istället hitta en lösning med samlad insamling av rest- och matavfall, förpackningar och tidningar. Producentansvaret är inte reglerat i lag av ekonomiska skäl, utan av miljömässiga. Om tidningsbranschens producentansvar avskaffas, vilket producentansvar står näst i tur att tas bort? Och vad händer med miljön när ingen vill ta ansvar för de föroreningar de orsakar?