Släng inte - gör en matlåda
I början av året släppte FN:s miljöprogram rapporten Food Waste Index Report 2021. Rapporten slår fast att matsvinn är ett globalt problem. Mat går till spillo i såväl höginkomstländer som i låginkomstländer. I världens låginkomstländer finns dock problem med exempelvis kylhållning av mat vilket kan påverka matsvinnet i dessa länder. Rapporten kan nämligen inte skilja på frivilligt och ofrivilligt matsvinn. Från en del länder är det också svårt att få data.
Sverige - vi kan bättre!
Det genomsnittliga matsvinnet i världen beräknas vara 74 kilo per person och år, endast för hushållen. Även i Sverige slängs massor med mat i onödan. Problemet uppmärksammas i allt större utsträckning och på naturvårdsverkets hemsida kan man läsa mer om hur matsvinnet kan minska.
- Genom att minska matsvinnet kan vi minska utsläppen av växthusgaser, bromsa miljöförstöring, minska hunger och svält samt spara pengar under en en tid av global lågkonjunktur. Om vi menar allvar med att tackla klimatförändringar, föroreningar samt förlust av natur och biologisk mångfald måste företag, regeringar och medborgare världen övern dra sitt strå till stacken för att minska matsvinnet, säger Inger Andersen, chef för UNEP, i ett pressmeddelande med anledning av rapporten.
Matsvinnet ska halveras
Från pressmeddelandet framkommer det också att matavfall ansvarar för 8 - 10 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Enligt FN:s globala hållbarhetsmål ska världens matsvinn halveras till 2030.
Vi vill uppmuntra dig som vet med dig att du slänger mycket mat att ta det till vara. Exempelvis genom att göra en matlåda av dina rester och ta med till jobbet. Vi vill också tacka dig som redan idag är duktig på att ta tillvara överbliven mat!
Rapporten Food Waste Index Report 2021 kan du läsa i sin helhet här (Rapporten är på engelska.)