På Ekeryds förskola i Olofström tar man, tillsammans med barnen, ansvar för hållbar utveckling på riktigt och det vill vi på VMAB hylla och tacka dem för!
Ekeryds förskola tar ansvar för hållbar utveckling
Framtidens miljöhjältar
Man planterar på skolgården, plockar skräp tillsammans och lär barnen på ett fantstiskt sätt om hållbar utveckling och skapar framtidens miljöhjältar.
På innergården planeras för en hel park bestående av olika planteringar, potatis- och pumpaland, insektshotell med mera.
Barnen planterar majs och bönor när vi är på besök, även om lilla Stefania även önskade sig en jordgubbsplantering. De krattar och vattnar, vänder på jorden och använder sina små fingrar till att smula sönder alla större bitar av jord som finns. Lärarna är med hela tiden i arbetet, visar, berättar och förklarar.
Candice, Tora, Alex, Anes och Emre berättar enstämmigt att det som planteras sen ska ätas upp. - Man behöver ju inte gå till affären nu för att köpa bönor och majs! Tänk så bra!
Läraren Paula berättar om projektet Grön Flagg som lett fram till detta arbete
– Det är ett nationellt projekt som är ett pedagogiskt verktyg och en certifiering för skolor och förskolor som arbetar aktivt och långsiktigt med hållbar utveckling i undervisningen och i den dagliga verksamheten. Därifrån fick vi idén att ordna med planteringen på gården samt plocka skräp med barnen. Vi sitter i olika utvecklingsgrupper om hållbar utveckling och planerar och sen tar vi det vidare i en praktiskt miljö med barnen. Och de lär sig massor.
– Barnen tycker att det är hemskt att det ligger skräp överallt så de tycker om att hjälpa till med detta och är stolta över den insats de gör upplever vi pedagoger. Vi ser utvecklingen på barnen när de förstår varför man sorterar skräpet och hur en kompost fungerar till exempel. Det är roligt att vara en del av detta och vår förhoppning är förstås att detta följer med dem upp genom hela livet.
Barnens egna ord kring sortering
Ni har varit och plockat skräp och gjort en riktigt miljöhjälteinsats. Hurra! Kan ni berätta mer?
– Det var mycket skräp och någon hade slängt en hel pizzakartong i naturen. Men vi plockade upp det och slängde det där det ska vara, i papperskorgen, berättar Anes och Enre.
Varför slängs det så mycket skräp på marken tror ni?
En av flickorna berättar att man minsann ska slänga skräpet i Plastis och Pappis (plast- och pappersinsamlingen) som de har inne på förskolan. Och en annan flicka, Candice, svarar tydligt - För att någon tror att det är bra att göra så, men det ska inte vara så!
Och vi kan bara hålla med! Heja er och tack för er fantastiska miljöhjälteinsats!