Möt VMAB.s VD Susanna Strandberg.
Hon berättar varje månad om VMAB.s uppdrag och vad som är aktuellt i verksamheten.
VD har ordet
Att se sin egen del
Karlshamns energi blev nyligen Kranmärkta. VMAB är Kranmärkta sedan 2017. Vi är glada över att allt fler väljer att bli det. Att vara Kranmärkt innebär, i stora drag, att vi väljer kranvatten framför förpackat vatten. Även vid större konferenser och liknande. Önskas kolsyrat vatten tillverkar vi det själva enkelt med hjälp av en kolsyremaskin.
Förpackat vatten kräver tillverkning och tunga transporter. En onödig miljöpåverkan att addera till vårt rena fina kranvatten som är lokalproducerat och som distribueras energisnålt genom ledningar. Att producera och leverera en liter förpackat vatten kräver minst 300 gånger mer energi än att tappa upp en liter vatten från kranen.
Vi måste alla bli bättre på att se över våra val i vardagen och fundera på hur vi använder våra resurser på smartast vis. Vi ska ha det utmärkt bra även i framtiden - bara på ett annat sätt!
Konsten att se helheten
VMAB samlar in matavfall från samtliga kommuner i Blekinge utom ifrån Karlskrona. (Karlskronas matavfall hanteras av annan anläggning.) Matavfallet blir till biogas och till gödsel. Biogasen används sedan som fordonsgas i exempelvis VMAB.s sopbilar. Gödseln nyttjas av lokala lantbruk. Det matavfall som blir kvar av det lantbruken har producerat återvänder i slutändan till VMAB och ny biogas, och nytt gödsel produceras. Vi har skapat ett lokalt kretslopp som ger ekonomiska och miljömässiga hållbarhetsfördelar!
Just nu ser Region Blekinge över vilka riktlinjer som ska gälla för upphandling av bränsle till lokaltrafiken framöver. Självklart önskar man uppnå en fordonsflotta som är i princip helt fri från koldioxidutsläpp. Man nämner att fordon max ska tillåtas släppa ut 1 g CO2/km. Detta oavsett om utsläppen kommer från förnybara drivmedel eller inte. Biogas har inte utsläppsnivå 0 men ger dock ett till 80 - 90 procent lägre klimatavtryck än diesel och bensin.
El och gas kan samexistera för planetens bästa
El är ett av de alternativ som skulle vara helt utsläppsfria avseende CO2. Det är bra, och el är ett gott alternativ. Men det måste även beaktas att det finns många frågor kopplade till bland annat batteriproduktion. Sett till hela livscykeln - vilket borde vara det enda rimliga - bör biogasdrift vara i stort sett lika bra som eldrift. En ytterligare fördel med biogasen är att det är ett tryggt drivmedel över tid eftersom kontrakt kan tecknas för hela trafikperioden, med t ex inflation som index.
Om man väljer bort biogas som drivmedel för att man endast ser till utsläppen i direkt anslutning till framförande av fordon, istället för att se till helheten riskerar vi att måla in oss själva i ett hörn. För att framtiden ska vara grön behöver vi se de mer komplexa sambanden! Vad är energismart på totalen? Nej, det är inte enkelt. Ja, det kan vara klurigt. Men det är av största vikt.
Målbilden är ett gott liv för alla inom klimatets gränser!
Susanna Strandberg, VD Västblekinge miljö
2021-06-02