Ny regel kring textilinsamling

Textilier hör inte längre hemma i soptunnan, de kan återvinnas och användas igen och igen!
Ny regel från regeringen från och med 1 januari 2025.

2025-02-20

Svensk textilkonsumtion släpper ut lika mycket som 850 000 bilresor runt jorden
– nu hjälper vi dig att göra skillnad!

För att minska resursförlusten och främja en mer hållbar hantering av textilier har regeringen beslutat att textilavfall från och med den 1 januari 2025 ska sorteras separat från annat avfall. Det innebär att vi inte längre ska slänga textilier i soppåsen, utan istället lämna dem för återanvändning eller återvinning.

Genom att sortera dina textilier rätt bidrar du inte bara till en mer hållbar framtid – du ger även dina gamla kläder möjlighet att hjälpa andra och minska resursförbrukningen i samhället. I våra ägarkommuner kan du kan lämna ditt textilavfall på våra återvinningscentraler eller återvinningsstationer.

Bild
Textilinsamling - kvinna med stort tyg

Målet med de nya reglerna är att skapa en mer cirkulär hantering av textilavfall. När textilavfall samlas in separat kan det återvinnas till nya produkter.
Men förändringen ska också leda till ökad återanvändning. Varje år slänger svenskarna i genomsnitt åtta kilo textilier i soporna. Mer än hälften av det hade kunnat återanvändas, vilket är ett stort slöseri med resurser. Mycket mer måste lämnas till second hand

Stora miljövinster Den svenska textilkonsumtionen orsakar i dagsläget över fyra miljoner ton koldioxidutsläpp, vilket motsvarar utsläpp från en bil som kör 850 000 varv runt jorden. Utöver detta skapas mycket avfall i produktionen som konsumenten aldrig ser – osynligt avfall. Ett par jeans ger upphov till 28 kilo osynligt avfall.

Du kan göra skillnad!
•    Använda dina kläder och andra textilier längre, lufta dem i stället för att tvätta och följ tvättråden.
•    Köp begagnat i stället för nytt.
•    Lämna textil till insamling när den är utsliten.

Tänk på att i första hand dela, låna, laga och återanvända all textil innan det kasseras och slängs. Vill du vara miljösmart – köp second hand!

Ledig tjänst Kundcervicechef

Vi söker nu en Kundservicechef

Vi söker nu en Kundservicechef som vill bidra till att säkerställa en hög och framtidssäkrad serviceupplevelse för kunderna. Är du vår nya miljöhjälte och vill du kombinera ett engagerat ledarskap med ett meningsfullt samhällsuppdrag? Läs då mer om tjänsten här!

Anställd från VMAB står vid insamlingscontainrar för avfall, med skyltar för porslin, kakel, sanitet och tegel – en del av hanteringen av schaktmassor.

Nya sätt att sortera schaktmassor – två nya fraktioner på plats

Vi har nu infört en ny sortering av schaktmassor på våra återvinningscentraler. Istället för en enda fraktion delas materialet upp i två nya kategorier.

IT-tjänst prew

Vi söker en IT-projektledare med systemansvar

Vi söker nu en miljöhjälte med kompetens inom IT, systemförvaltning och projektledning. Vill du vara med på en spännande förändringsresa läs då mer om tjänsten här!

Se fler nyheter